Ordlista för betting

Känner du dig förvirrad bland alla ord och termer inom bettingvärlden? Vet du inte ens vad ”betting” betyder? Här kommer en ordlista som du kan ha bra användning för, om du vill veta vad polarna, eller TV-experterna pratar om.

 
Att tipsa handlar mycket om vad du och alla andra vet. Att veta något som andra inte gör, ger dig en enorm fördel. Men första steget är att kunna tala och förstå samma språk som experterna använder.
 
Betting
En engelsk term som kommer från ordet ”bet”, som betyder att satsa. När du ägnar dig åt betting, ägnar du dig alltså på att satsa pengar.
Det är en vanlig term som används över allt, inte bara inom sportbetting utan inom t.ex. poker, blackjack och roulette.
 
Odds
En term för att uttrycka hur stor sannolikhet att en händelse inträffar. Ett viktigt ord att hålla reda på när du tipsar. Oddsen i matematiska procent, alltså där 1 är 100 % och allt utöver det är vinst. Satsar du 100 kr på ett odds som har värdet 1.50, om du vinner får du 1.50 gånger vinsten. Alltså så vinner du 150 % av din ursprungliga insats.
 
Bookmaker
En term som används friskt i diverse gangsterfilmer och det är ett yrke som inom filmvärlden fått en kriminell stämpel på sig. Men verkligheten är en annan, en bookmaker är en person eller ett bolag som tillhandahåller tips och odds för spelare. Svenska Spels stryktips du köper från ICA kan man säg är din lokale ”Bookmaker”.
 
Gardera
Om man är osäker på utgången i sitt spel kan man gardera sig genom att satsa på andra alternativ. Inom Livebetting finns redan ett alternativ där du kan dra dig ur en satsning du gjort för att rädda lite pengar. Men tipsar du på vanligt vis kan gardering vara ditt enda sätt att rädda en investering.
Men tänk på det inte finns några garantier, även säkra odds kan slå fel. Det finns också gånger du kan ”Helgardera”, där du satsar dina pengar på alla tipsalternativ. Det är en ganska desperat och tämligen ovanlig åtgärd att vidta.
 
Oddsjämförelse
Detta är en lista från olika bettingbolag som kan vara väldigt användbar för att optimera sina insatser. Vilken hemsida ger bästa utdelning för den satsningen du vill göra, ibland kan oddsen variera något.
 
Asian handicap
Lagen får plus eller minus i handikapp och det går endast att betta om vinst eller förlust på spelet. Alltså har du alltid 50 % chans att få rätt utfall.
 
Dubbel
När du spelar på två unika objekt, båda måste falla ”rätt” ut för att du ska vinna.
 
Dubbelchans
Infaller när du kan spela på till exempel 1X, det är lägre odds men högre chans att du prickar in rätt utfall på satsningen.

Dubbelsystem
Kan till exempel gå till så här; du väljer 3 matcher (A, B, C) och väljer dubbelsystem, då kan du få ut 3st olika dubblar med dessa 3 lag. A + B, A + C och B + C.
Sätter du alla 3 matcher så vinner du på 3 olika dubblar, spricker en match så har du kvar 2 matcher som gått in och får då vinst på din enda kvarvarande dubbel. Om du skulle ta med fler matcher än 3 så höjs ju antalet olika kombinationer av dubblar som du kan få in. Dock sänks oddsen betydligt när du spelar så här.

Head to Head (H2H)
Spelform med två utfallsalternativ, till exempel en tennismatch där bara en av två spelare kan vinna.
 
Halvtid/Fulltid (HT/FT)
Den här satsningen betyder att du satsar på utfallet som ges i både halvlek och fulltid i en match och båda måste gå in för att du ska vinna.
 
Multiplar
En spelform som innebär att man lägger ihop flera spel och på det viset får högre odds, alla spel måste falla ”rätt” ut för att du ska vinna.
 
Oddsbörs
Detta är beteckningen för en marknadsplats där man kan sälja och köpa odds spelare emellan, till skillnad från ett spelbolag så deltar inte denne i spelet utan tar en kommission av den spelare som vinner sitt bett med de odds de betalat för.
 
Trippelsystem
Samma princip som i ett Dubbelsystem fast du behöver här inte pricka in alla för att vinna, du kan satsa på till exempel fyra olika spelobjekt men behöver bara pricka in tre av dem. Detta kan vara ett bra sätt att gardera sig vid mer chansartade spel med högre odds.

Annonser